Článok o hipoterapii

26.10.2010 19:35

 

            Človek sa postupne odsudzuje prírode, ale aj sám sebe. Jeho vzťah k nej je v dnešnej dobe chladný. Prestáva jej rozumieť a vnímať ako životnú potrebu. Ľudia v súčasnej dobe dávajú prednosť výdobytkom spoločnosti. Prestávajú mať pozitívny vzťah ku svojmu organizmu, prestávajú rozumieť sami sebe aj svojmu telu. Túto realitu tak bežnú v dnešnom živote si ľudia uvedomujú až keď nastávajú zdravotné problémy. Až potom hľadajú riešenie svojich telesných a duševných problémov.

Stretávame sa s ľuďmi, s ktorými sa osud zahral a odsúdil ich na trvalé telesné a psychické postihnutie. To ich príliš často vyčleňuje zo života tých zdravších.

            Ľudia s poruchami pohybového aparátu a psychickými poruchami veľmi ťažko prežívajú vylúčenie z kolektívu. Najťažšie to asi znášajú detskí pacienti. Veľmi rýchlo si uvedomia, že sú iní a postupne sa uzatvárajú do seba a vytvárajú si svoj svet, v ktorom sa cítia bezpečne, sebavedomý a schopný robiť vo svojom svete všetky veci.

            Na opätovné začlenenie týchto jedincov do nášho sveta nám pomáha kontakt so zvieratami. Blahodarne pôsobia na ich psychiku. Poznáme rôzne druhy animoterapie ale nás najviac zaujala Hipoterapia. Je to zaujímavé spolužitie koňa a človeka, ich vzájomná komunikácia a spolupráca prináša krásny vzťah, ktorý nie je obmedzený vekom, pohlavím ani veľkosťou postihnutia pacienta.          

            Ide o jednu z celého radu metód slúžiacich na rehabilitáciu porúch hybnosti. Jej zvláštnosťou je využitie koňa, ktorý sa s pacientom pohybuje spôsobom podobným ľudskej chôdzi, ako zdroja pohybových impulzov. Vplyvom týchto impulzov dochádza k uvoľneniu svalového napätia, odbúravajú sa patologické pohybové stereotypy pacienta, harmonizuje sa celková svalová koordinácia, podporuje sa vzájomné držanie tela a hlavy, cvičí sa rovnováha.

            Na druhej strane sa zvyšuje sebavedomie pacienta, zväčšuje sa emocionálne prežívanie udalostí. Tu nerozhoduje vek pacienta ani stupeň telesného postihnutia. Každému môže priniesť radosť z krásneho partnerstva a spolužitia človeka s koňom.

 

Hipoterapiu je možné zaradiť medzi moderné facilitačné metódy, ktorá obohacuje rehabilitáciu o mnohé špecifiká. Podmienkou liečebného úspechu je fundovaná lekárska indikácia a odborné vykonanie k tomuto účelu vyškolenú rehabilitačnú sestra alebo fyzioterapeuta. Je dôležité hlavne preto, že je nutná úzka spolupráca s jazdeckým prostredím, aby nemohlo dochádzať k laickému vykonávaniu tejto terapie.

Pritom ide o liečebnú metódu, ktorá obsahuje veľkú škálu diagnóz. Je to metóda , ktorá umožňuje interakciu človek – kôň, zlepšuje variabilitu ľudského pohybu vo sfére psychickej a fyzickej.

Z psychologického hľadiska je pôsobenie hipoterapie ešte významnejšie. U pacientov, ktorí už rezignovali, otvára sa nový pohľad na život, dodáva sa chuť do ďalšieho života, posilňuje ich sebavedomie, pozitívne nalaďuje ich organizmus a vytvára nové možnosti na zlepšenie kvality života.              Bc. Gabriela Mikulášova